onsdag 10 oktober 2012

Badrumsbiblioteket

Konrad har börjat fascineras av skillnaden mellan vuxenböcker och barnböcker, och att vissa böcker innehåller bara text (och ibland "månar"; det vill säga parenteser). Han plundrar gärna bokhyllan på spännande volymer. En gång bar han in en hyllmeter av mammas böcker om kost och hälsa och staplade upp vid pottan, och fyllde samtidigt sin spjälsäng till brädden med kurslitteratur från Teknisk fysik. Det mesta gick han med på att bära tillbaka, men "Matguiden" blev han kär i och den skulle läsas som saga många gånger därefter; det är ett litet uppslagsverk över alla möjliga olika livsmedel med korta beskrivningar och färgbilder - bär, frukter, ostar, styckdetaljer...

En annan gång hittade han ett illustrerat praktverk om Picasso, och forslade med viss möda in det till pottan och bokhögen som utgör hans lilla badrumsbibliotek. När det visade sig att det inte bara innehöll stora färgbilder, utan att vissa av dessa dessutom var stilleben med både körsbär och tårtor avbildade blev det genast en favorit.
Han vill ofta bläddra i det och peka ut vilka tavlor som är "fina" och vilka som är "inte roliga". (Gravyrer är i allmänhet inte roliga). "Guernica" är lite läskig, liksom "Tjurfäktning", medan han tycker mycket om "Frukost i det gröna"(bilden ovan) och "Badare med badboll". Han sitter och fantiserar ihop historier utifrån bilderna, oroar sig för att de inte har varsin badboll.

När han hittar en tavla med en buske på lägger han handen på bilden, rycker hastigt bort den igen:
 - Aj! Brände mig på brännässlorna... Måste plåster.
Så råkar han bläddra upp en sida med bara text, plockar istället upp sin träsköldpadda och börjar rulla den över sidan:
 - Sköldpaddan äta texten. Nomnomnom...
Därefter bläddrar han vidare och finner "Blått och rött barn". Sitter och kontemplerar den litet, tittar upp:
 - Du grå. Jag är grå. Mamma... mamma är också bara grå.

Pappa

1 kommentar: